Roma

Kapusen Müzesi ve Mezarlığı, Roma (Santa Maria della Concezione dei Cappuccini)

Santa Maria della Concezione dei Cappuccini veya Günahsız Meryem Kapusen Kilisesi[1], 1626 yılında, kardeşi Antonio Barberini bir Kapusen[2] rahibi olduğu Papa VIII. Urban tarafından yaptırılan bir kilisenin adı olup, Roma’da Piazza Veneini’ye yakın, Via Veneto’da yer almaktadır.

Kapusen Müzesi ve Mezarlığı

Kapusen Müzesi ve Mezarlığı

Kilisenin en önemli özelliği mezarlık olarak kullanılan resmen Kapusen Müzesi ve Mezarlığı[3] olarak adlandırılan mahzeni[4] olup, 4 bin Kapusen rahibinin kemikleriyle süslenmiştir. 1775 yılında, Marquis de Sade kilisenin mahzenine indiğinde ilk izlenimlerini “Hiç daha çarpıcı bir şey görmedim” diye yazmıştı. Mark Twain, 1869 yılında ‘Innocents Abroad’ kitabında yazdığına göre keşişlerden birine öldüğünde ne olacağını sorduğunda, keşişten ‘sonunda hepimiz burada yatacağız’ cevabını almıştı. Gerçekten de 1528-1870 yılları arasında ölen 4.000 Kapusen rahibi hala Roma’da Santa Maria della Concezione kilisenin mahzen mezarlığını süslüyor.

1631’de adlarının kafalarına taktıkları ‘capuche’ adlı başlıktan alan Kapusen keşişleri[5] Trevi Çeşmesi yakınındaki St. Bonaventure manastırından ayrılarak Santa Maria della Concezione’de yaşamaya başlamıştır. Papa’nın kardeşi ve Kapusen tarikatının bir üyesi olan Kardinal Antonio Barberini’nin emriyle eski rahiplerin kalıntılarını da yanlarında yeni evlerine getirmelerini emretmişti. Böylece tüm Kapusen rahipleri bir arada olabilecekti. Rahipler, ölen kardeşlerinin kalıntılarını gömmek yerine, manastır mahzeninin duvarlarını keşişlerin kemikleriyle süslemiş, böylece kendilerine ölümün her an gelebileceğini hatırlatacak şekilde dekore etmişti. Mahzendeki bir tabelada şöyle yazıyor: “Şimdi ne yapıyorsunuz, bir zamanlar biz yapıyorduk; şu an biz neysek, sen de bizim gibi olacaksın. ”[6]

Ölü kemiklerinin koyulduğu yer[7] kafatasları, bacak kemikleri ve oldukça ilginç bir şekilde bir araya getirilmiş leğen kemiklerinden oluşmaktadır. Mumyalanmış rahipler, kendi kıyafetleriyle giydirilip, duvarlara ve tavana asılmıştır. Bu kompozisyona elektriğin eklenmesiyle bazı asılı keşişlere ışık fikstürleri dahil edilmiş, böylece “sonsuz ışık” ifadesine yeni bir anlam getirilmiştir. Santa Maria della Concezione dei Cappuccini Kilisesinin mahzen mezarlığının Çek Cumhuriyeti’nde yer alan Sedlec Ossuary için ilham kaynağı olduğu söylenmektedir.

Kilise

Kilise Antonio Casoni tarafından tasarlanarak, 1626 ile 1631 yılları arasında inşa edildi. Küçük bir nef[8] ile birkaç yan şapelden oluşmaktadır. Bu şapellerden

Santa Maria Immacolata a via Veneto, 1808. François Marius Granet (1775–1849)

birisinde Aziz Cantalice Felix’in cesedi, bir diğerinde de Viterbo’nun Aziz Crispin mezarı bulunmaktadır. İlk şapelde, Guido Reni ve Gherardo delle Notti tarafından Başmelek St. Michael (Mikail) sunağı, ikinci şapelde Mario Balassi’den İsa’nın başkalaşımı[9] ve İsa’nın doğuşu[10], üçüncü şapelder Aziz Francis, dördüncü şapel ise  Baccio Ciarpi tarafından yapılan (1632) ‘Gesthemane’de bir dua’ ve beşinci şapelde Sacchi tarafından yapılan Aziz Anthony’i barındırmaktadır.

Gitmeden önce bilmeniz Gerekenler

Chiesa dei Cappuccini, Rome,1710

Öncelikle kilsienin mezarlık bölümünde (cripta) fotoğraf çekmek yasaktır. Kilise her gün 09:00 – 19:00 saatleri arasında açık olup, bilet gişesi 18:30’da kapanmaktadır. Giriş biletinin online olarak web üzerinden satın almak mümkün değildir. Kilise içindeki şapelleri gezmek için 30 dakika, mahzen mezarlığını ise 30 dakikada toplamda en çok 1 saat içerisinde gezebilirsiniz. Giriş ücreti yetişkinler için 8.5 €, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için 5 € olmakla birlikte çocuklar için bu tür geziler sakıncalı olabilir.

Notlar

[1] İngilizce Our Lady of the Conception of the Capuchins

[2] Kapuçin veya Kapusenler, (İngilizce ‘Capuchin’, İtalyanca ‘Cappuccini’) Hristiyanlıkta katolik kilisesine bağlı Fransisken tarikatının bir koludur. 1520 yılında Marches bölgesinden Matteo da Bascio adlı bir Fransisken müridi tarafından devrin keşişlerinin Aziz Fransis’in uyguladığı gibi bir yaşam sürmediği yolunda tanrıdan ilham gelmesi üzerine kurulmuştur.

[3] Museum and Crypt of the Capuchin Friars

[4] İngilizce crypts, İtalyanca cripta

[5] Tarikatın İtalyanca adı Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum (İngilizce Order of Friars Minor Capuchin)

[6] İtalyanca “Quello che voi siete noi eravamo; quello che noi siamo voi sarete”

[7] Ossuary

[8] Nef, bir bazilika kilisesinin merkez koridoru veya bir kilisenin arka duvarı ile kesişme noktasının en uzak noktası arasında yer alan ana gövdesi ve koridordaki transepttir.

[9] Transfiguration veya İsa’nın başkalaşımı, metamorfoz ya da İsa‘nın transfigürasyonu Hristiyanlıkta bir vahiy olayıdır. İncillerin aktardığına göre İsa 3 havarisi ile çıktığı bir dağda özel ve idealize bir formda Musa ve İlyas peygamberler ile karşılaşmıştır.

[10] Nativity of Jesus.  İsa’nın doğuşu, Hristiyan Noel bayramının temelidir ve Luke ve Matta incillerinde açıklanmaktadır.